Salon 24 september 2020

Zorgen voor het verhaal

Mensen vertellen niet alleen hun verhaal, mensen zíjn hun verhaal. Als we voor mensen zorgen worden wij een onderdeel van dit verhaal, en zij worden op hun beurt onderdeel van ons verhaal. Zorg is dus ook zorg voor het verhaal.

Maar verhalen hebben vele lagen en ons eigen verhaal kleurt onwillekeurig het verhaal van de ander. En daarbij is het goed om jezelf af te vragen: luister ik om te verstaan, of luister ik om een reactie te geven? Het laatste is toch vaak onze standaardmodus. Écht luisteren wordt wel een kunst genoemd.

Als we nadenken over goede zorg, dan speelt het levensverhaal altijd een rol. Om goede zorg te kunnen bieden is het nodig te weten wat van betekenis is voor de mens die zorg nodig heeft. Aandacht hebben voor het verhaal is dus een multidisciplinaire verantwoordelijkheid. Dat is niet gemakkelijk. Betekenis ligt niet aan de oppervlakte.

In deze geriatriesalon zal Joris de Lange, geestelijk verzorger binnen Zuyderland, een presentatie geven over dit onderwerp. Hij zal eerst de functie en het belang van levensverhalen behandelen, maar vervolgens ook enkele handvatten bieden om de diepere betekenislagen te herkennen en erover in contact te komen (ook in de drukte van alledag). Ook zal kort worden ingegaan op de werkwijze van het Centrum voor Levensvragen, een landelijk initiatief dat in de 1ste lijn ondersteuning biedt bij vragen die opkomen bij ziekte, ouderdom en eindigheid, de zogenaamde levensvragen.

Na de pauze zullen de aanwezigen op een andere bijzondere wijze door Joris de Lange en Astrid van Mulken worden meegenomen in het thema middels de dialoog “Zie mij- een zoektocht naar de essentie van zorg”, gevolgd door een gezamenlijke nabespreking. 

Locatie: Glana, Geleen

Programma
13:30 – 14:00 uur: Ontvangst en inschrijven
14:00 – 14:10 uur: Welkom door Herbert Habets, namens de Geriatric Giants
14:10 – 15:15 uur: Levensverhalen, écht luisteren en betekenisvolle zorg, werkwijze Centrum voor Levensvragen.
15:15 – 15:30 uur: Korte pauze.
15:30 – 16:15 uur: “Zie mij, een zoekopdracht naar de essentie van zorg”.
16:15 – 16:45 uur: Nabespreking.

Inschrijfkosten bedragen € 25,00. Betaling via iDEAL (betaalverzoek binnen 24 uur na inschrijving).

Let op!
Maximaal aantal deelnemers voor deze salon/workshop: 50 deelnemers.