Congres 2020

Ouderen, professionals en de zorg: Wat doet er nu echt toe?

Verkenning van de toekomst met een knipoog naar het verleden

De ‘Geriatric Giants’ organiseren dit jaar voor de 20e keer het congres ‘Zorgen in de Geriatrie’: een feestelijk jubileumcongres!

Het congres is bestemd voor verpleegkundigen en verzorgenden, paramedici en overige professionals werkzaam in de diverse werkvelden van de ouderenzorg. Ook dit jaar is het doel van het congres tweeledig: enerzijds het uitwisselen van informatie over relevante, actuele, vernieuwende initiatieven in de dagelijkse zorgverlening aan ouderen. Anderzijds het bieden van gelegenheid voor informele kennismaking en netwerken met collega’s uit de eigen regio. 

Tijdens dit bijzondere jubileumcongres staat het thema ‘Ouderen, professionals en de zorg: Wat doet er nu echt toe?’ centraal.
Wat doet er eigenlijk echt toe? Geen gemakkelijke vraag: Immers, hoe we ouder worden verandert voortdurend! In beweging blijven, intensief  blijven sporten, een druk sociaal leven of net de tijd nemen voor rust, bezinning en loslaten? Wat doet er toe wanneer je brein je in de steek laat? Wat doet er nu echt toe als je als professional in de ouderenzorg aan de slag gaat? Om antwoorden op deze vragen te vinden is een terugblik op twee decennia Geriatric Giants zinvol,  maar vooral ook een vooruitblik: wat ligt er in het verschiet? Hoe zal de ouderenzorg zich komende 20 jaar ontwikkelen, wat betekent dit voor verpleegkundigen en verzorgenden? Welke rol zullen zij vervullen in de komende 2 decennia waarin het aantal ouderen immers fors zal toenemen? Kortom, een inspirerend congres om een tussenbalans op te maken. Natuurlijk wordt ook dit jaar weer de ‘Ludo Scheres Award’uitgereikt! Hiervoor nodigen we jullie van harte uit om kandidaten aan te melden (zie menu Ludo Scheres Award).

Van harte welkom!

Accreditatie

Accreditatie wordt aangevraagd bij:

1. NVvPO.

2. Kwaliteitsregister Verpleegkundigen en verzorgenden: de volgende deskundigheidsgebieden zijn aangegeven onder voorbehoud: dementieverpleegkunde, praktijkverpleegkunde, transferverpleegkunde, wijkverpleegkunde.

3. Verpleegkundig specialisten register.

Een greep uit onze sprekers die we hebben weten vast te leggen voor ons congres:

David van Bodegom
David is opgeleid als arts en historicus en werkt als verouderingswetenschapper bij Leyden Academy. Samen met Rudi Westendorp schreef hij de bestseller Oud worden in de praktijk (2015, Atlas Contact) waarin hij handvatten geeft om zelf met je omgeving te experimenteren zodat deze omgeving je onbewust verleidt tot een gezondere routine. In 2018 verscheen zijn boek Ontpillen (2018, Atlas Contact) waarin hij laat zien hoe je met kleine slimme aanpassingen in je dagelijkse routine veel langer gezond kunt blijven, met veel minder pillen. Tijdens dit symposium zal hij het geheim van de schildpad onthullen. Aan de hand van fascinerende voorbeelden uit het dierenrijk, en de laatste wetenschappelijke inzichten uit het verouderingsonderzoek, leren we ook onze eigen veroudering beter begrijpen.

Ilja Brugman
Is ‘niks’ doen ook iets doen? Uit onderzoek ontdekte ze dat contact maken veel belangrijker is dan de mate van activiteit of inactiviteit. Toen haar opa naar een verpleeghuis ging, wilde ze beter begrijpen in wat voor een wereld hij leefde. Dit was de aanleiding voor haar onderzoek ‘Doing (Nothing) Together’. De norm is toch dat je ‘bezig’ moet zijn. Maar ‘s ochtends gebeurt er al veel voor de bewoners. Ze worden uit bed gehaald en krijgen allerlei zorg. Sommigen worden hier heel moe van en een moment van rust past dan juist goed. Rust kan positief zijn, het samen in stilte zitten. Dat kan fijner zijn dan alleen thuis zitten.’
Ilja was benieuwd naar wat de bewoners hiervan vinden. ‘Uit non-verbale communicatie van bewoners; een glimlach, een aai over de bol, weglopen of dichtbij komen zitten werd het voor mij duidelijk dat écht contact maken het belangrijkst is.
Haar focus lag met name op de cliënten, maar ze ging ook in gesprek met het zorgpersoneel. Ze maakte kaartjes van de verschillende activiteiten. Hieruit bleek dat zorgtaken heel belangrijk zijn voor het contact maken. Zij zal afsluiten met wat de opbrengst van haar onderzoek is geweest.

Tommie Niessen
“Tommie’s missie is om de zorg positiever op de kaart te zetten.” De zorg verdient meer waardering en ook meer liefde. Zijn ervaringen in de zorg zijn de inspiratie voor zijn lezingen. Hij bespreekt actuele onderwerpen en persoonlijke verhalen uit de zorg. Hij spreekt op een positieve en vooral realistische manier over het vak. Tommie zijn laat zien hoe zorg is en hoe het hoort te zijn. Hierdoor inspireert en motiveert hij zorgverleners, maar ook zeker mensen buiten de zorg.

De zorg is niet stoer. Zeker niet onder jongens. Om zijn werk positiever onder de aandacht te brengen begon Tommie blogs te schrijven onder de titel ‘Tommie in de zorg’. Hij wilde laten zien hoe mooi het vak is én hoe moeilijk het soms kan zijn. Binnen no time had hij meer dan tienduizend volgers.

Hans Fiolet
Tijdens zijn eigen afscheidssymposium in 2019 is Hans Fiolet benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Naast deze koninklijke onderscheiding kreeg hij ook de Maastricht UMC+ erepenning voor de belangrijke rol die hij speelde in de ontwikkeling van het Maastrichtse zorglandschap. Tijdens zijn carrière zette hij o.a. eigenhandig het thuisconsult op en ging zelf, in eigen persoon, op bezoek bij de mensen thuis. 

Onder leiding van Hans werd de traditionele kloof tussen de 1e en 2e lijn dan ook langzaam maar zeker gedicht. De introductie van de Transmurale Zorg en een concept als Blauwe Zorg in de regio brachten huisartsen en het ziekenhuis dichter bij elkaar dan ooit. Laat je inspireren door zijn column!

Programma

09:00 - 09:30 uurInschrijving
09:30 - 09:40 uurOpening en Welkomstwoord
Herbert Habets, namens de Geriatric Giants
09:40 - 10:00 uurTerugblik 20 jaar Giants
Herbert Habets, namens de Geriatric Giants
10:00 - 10:45 uurDe rol van de verpleegkundigen in de ouderenzorg in de afgelopen én komende 20 jaar
Jan Hamers en Roger Ruijters
10:45 - 11:15 uurKoffiepauze
11:15 - 12:15 uurDe biologie van lang leven. Het geheim van de schildpad
Dr. David van Bodegom, arts, verouderingswetenschapper en schrijver
12:15 - 12:45 uurStilte in het verpleeghuis, over het maken van contact tijdens activiteit én inactiviteit
Ilja Brugman, antropologie Msc
12:45 - 12:55 uurColumn
Hans Fiolet
12:55 - 13:00 uurVoorstellen sponsoren
13:00 - 14:00 uurLunch
14:00 - 14:15 uur‘Achteroet- en vuuroetkiek van ’ne 80plusser’
Colla Bemelmans, Limburgstalige dichter en sjriever
14:15- 14:30 uurTerugblik van 20 jaar dementie onderzoek: wat heeft het opgeleverd?
Prof. Frans Verhey, MD, PhD, MUMC+
14:30- 14:45 uurVooruitblik op 20 jaar onderzoek naar preventie van dementie
Sebastian Köhler, Ph.D, universitair hoofddocent Maastricht University
14:45- 15:30 uurTommie in de zorg
Tommie Niessen, verpleegkundige, schrijver & spreker
15:30 - 15:45 uurKorte pauze
15:45 -16:05 uurWat heeft de LSA je gebracht?
Jacqueline Bindels en Ludo Scheres
16:05 - 16:20 uurUitreiking Ludo Scheres Award
Jacqueline Bindels
16:20 - 16:30 uurAfsluiting
16:30 - 17:30 uurBorrel en nazit